Vezi cu cât se scumpesc țigările de la începutul lunii septembrie

British American Tobacco, cel mai mare producător de ţigarete din România, precizează că Guvernul bulversează din nou calendarul accizei la ţigarete, care ar urma să crească de la 483,74 lei pe mia de ţigarete la 503,97 lei/1.000 de ţigarete.

Guvernul va majora de la începutul lunii septembrie acciza pentru ţigarete, impactul la nivelul unui pachet urmând să se situeze la circa 40 de bani. Din majorarea accizei, statul ar urma să încaseze în perioada septembrie-decembrie circa 160 de milioane de lei

”British American Tobacco remarcă cu îngrijorare lipsa comunicării cu actorii economici afectaţi în procesul de dezvoltare a reglementărilor fiscale din partea Ministerului Finanţelor Publice, în contextul recentelor modificări anunţate în spaţiul public privind creşterea accizei la ţigarete. După o creştere a accizei în ianuarie 2019 care nu a ţinut cont de calendarul existent şi fără consultări cu mediul de afaceri, Ministerul propune o nouă creştere de acciză, la doar 9 luni de la ultima modificare: o măsură anunţată de presă pe surse, care denotă lipsa de disponibilitate a Ministerului Finanţelor pentru transparenţă şi dialog”, se arată într-un comunicat emis sâmbătă de companie.

Reprezentanţii BAT spun că, în locul aplicării măsurilor clare anunţate pentru stoparea traficului ilicit cu ţigarete, cu efecte benefice pe termen lung, Guvernul penalizează producătorii legali prin majorări de taxe impuse peste noapte.

”Potrivit informaţiilor din spaţiul public, intenţia Ministerului este de a majora nivelul accizei la ţigarete de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete la 503,97 lei/1.000 de ţigarete începând chiar cu septembrie 2019. O măsură surprinzătoare, în contextul în care acciza a fost majorată deja în ianuarie 2019, următorul termen de modificare fiind aprilie 2020, conform calendarului de acciză din Codului Fiscal. Similar modificărilor anterioare, taxarea industriei tutunului se dovedeşte a fi una dintre soluţiile preferate de Ministerul Finanţelor pentru acoperirea minusurilor la bugetul de stat, penalizând astfel actorii legitimi din economie, care au un comportament corect şi predictibil pentru bugetul de stat”, arată compania.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *