Guvernatorul BNR explică de ce a crescut euro

leul se prabuseste

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acuză un „atac jalnic asupra BNR” și spune că afirmațiile lansate în spațiul public, potrivit cărora BNR manipulează dobânzile, sunt „mai mult decât periculoase”.

Într-o conferință de presă în care a fost prezentat noul raport trimestrial asupra inflației, Mugur Isărescu a declarat că nefinalizarea proiectului de buget pe 2019, precum și schimbările fiscale și bugetare care au intrat în vigoare la începutul anului au adus noi incertitudini și riscuri asociate inflației.

De asemenea, guvernatorul BNR a răspuns și acuzațiilor de „lipsă de patriotism”, dar și somațiilor lui Darius Vâlcov de a schimba formula de calcul a ROBOR.
„Oamenii noștri sunt oameni care ar putea lucra în orice bancă din Europa. Sunt niște oameni foarte buni și este necesară o precizare, deoarece dânșii au avut o frustrare. M-au întrebat: «noi pentru cine lucrăm, pentru că ni se spune că suntem lipsiți de patriotism?». Le-am spus să nu ia în considerare aceste declarații. Aceste formulări că se joacă cineva cu dobânzile, că sunt manipulate, sunt mai mult decât periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire pe teancul de rapoarte. Este dureros că mulți nici nu le citesc și ies și fac diverse acuzații”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a afirmat că asistăm la „un atac jalnic asupra BNR” și acuză că deprecierea leului în raport cu euro a fost cauzată de OUG 114, denumită și „taxa pe lăcomie”. „Pe la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective că nu suntem patrioți. S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total iresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR. Din cauza OUG 114 s-au întâmplat aceste variații ale cursului și din cauza declarațiilor celor care nu știu ce și cu cine vorbesc.

Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicită asta, și chiar imperativ. Păi să vină cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, că dacă nu, le punem o taxă”, a spus guvernatorul BNR.
BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR şi de cursul valutar.

digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *