Un profesor universitar ASE anunță când s-ar putea folosi euro drept monedă națională

Aura Gabriela Socol, profesor universitar ASE București spune că românii vor putea cumpăra produse de la magazin cu moneda euro, dacă intră în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) în 2022, citat de hotnews.ro.

Profesorul universitar ASE  a lucrat la Raportul de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro. Totuși, ea atrage atenția că în ERM II România poate sta mai mult de 2 ani, ceea ce ar însemna că momentul adoptării monedei europene s-ar decala și tot cu lei vom merge la magazin. Mai este totuși o problemă. În zona euro trebuie să fii și acceptat, nu e de ajuns să vrei.

“Dacă intram în zona euro (ZE) în 2024, atunci vom putea folosi euro drept moneda naționala de la 1 ianuarie 2024. Renunțăm la leu ireversibil. În ERMII se poate intra în 2022, în cazul în care ținta de trecere la euro e 2024. Teoretic, ești obligat să stai în ERMII minim doi ani. Practic, poți sa stai și mai mult de doi ani, dacă dupa 2 ani te trezești ca nu mai îndeplinești condițiile. În ERM II ai curs de schimb fix față de euro, plus o marjă de +/-15%, deci tot leul îl folosim Dacă vrem în zona euro (ZE) în 2024, intrăm în ERMII în 2022. Dacă vrem în ZE în 2026, intrăm în ERMII în 2024 Evident, în ZE trebuie să fii și acceptat, nu numai să te hotărăști tu ca vrei”, spune Aura Gabriela Socol.

Detalii pe hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *