Iohannis, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Sloveniei: Am avansat ideea extinderii UE în Balcanii de Vest

Președintele României, Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele Sloveniei Borut Pahor despre ideea extinderii UE în Balcanii de Vest, conform mediafax.ro.

„Am convenit că trebuie să stimulăm în continuare atât schimburile, cât şi investiţiile reciproce. Având în vedere faptul că România exercită Preşedinţia Consiliului UE, agenda europeană a ocupat un loc important în cadrul discuţiilor noastre. Am exprimat angajamentul faţă de o Uniune unită, mottou-ul Coeziunea o valoare europeană comună, reflectă puternic această viziune. Ne dorim ca reuniunea de la Sibiu să fie cadrul unei discuţii consensuale între statele membre care să genereze o viziune clară pentru agenda strategică a UE. Am discutat despre dosarele grele de pe agenda UE. O temă foarte importantă în acest context este migraţia şi eforturile României de a avansa în acest domeniu complicat. Am avansat ideea extinderii UE în Balcanii de Vest, conform îndeplinirii a statelor din regiune a criteriilor de aderare. Am spus că va prezenta una dintre priorităţilor noastre”, a afirmat Kaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Slovenia, Borut Pahor, citat de mediafax.
Şefului statului a reiterat faptul că cele două ţări îşi doresc ca Marea Britanie să începă o retragere ordonată din Uniunea Europeană. „Am stabilit că această întâlnire va avea loc în luna iunie. Evident că vom sprijini organizarea Sumiitului celor Trei Mări în aşa fel încât să devină un format de refererinţă pentru dezvoltarea celor trei regiuni. Am discutat despre strategia în zona Mării Negre şi despre apărarea colectivă. O temă a fost Brexit. Aşteptăm rezultatele din Parlamentul britanic, dar tema va mai rămâne probabil o vreme foarte sus pe agendă. Amândoi ne dorim ca Brexit să înceapă printr-o retragere ordonată, asta însemnând prin aprobarea acordului care se votează şi aşteptăm cu mare interes rezultatul votului din această seară”, a adăugat Iohannis.
La rândul său, preşedintele sloven, Borut Pahor, a dat asigurări că va susţine România pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE.
mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *