Conflictul armat Israel – Hamas. Ce opțiuni au autoritățile israeliene?
Recentele declarații cu caracter general ale premierului israelian Benjamin Netanyahu cu referire la situația de securitate post conflict în Gaza au dat naștere la numeroase speculații și interpretări privind planurile Israelului după îndeplinirea obiectivului privind încetarea rolului organizației islamiste de guvern de facto în Fâșie.
Deși nu există încă un proiect public ferm privind acest subiect, este foarte probabil că, cel puțin pentru o perioadă de timp – care poate fi de câteva luni până la doi, chiar trei ani – Israelul va trata Gaza asemenea așa ziselor zone „B” (ne referim la clasificarea prevăzută de Acordurile de la Oslo, din 1995) din Iudeea și Samaria (Cisiordania). Așadar, putem presupune că Israelul va permite un aranjament de administrare civilă a Fâșiei chiar de către palestinieni, în timp ce aspectele de securitate vor reveni în responsabilitatea armatei israeliene și a serviciului intern de securitate israelian (Shin Beth – Sheirut HaBitachon HaClali).
Rămâne de văzut, în acest scenariu, în ce fel entitatea intitulată „Autoritatea Palestiniană” și dominată copios de partidul Fatah își va putea impune orice fel de autoritate reală, fie și civilă, într-o Fâșie Gaza care funcționează de prea mult ca un fief absolut al islamiștilor, dintre care cei mai agresivi și radicali nici măcar nu sunt militanții Hamas. Oricât de șocant ar suna aceasta!
Nu este clar nici cât de înclinate sunt autoritățile israeliene să coopereze cu o „Autoritate Palestiniană” incapabilă să asigure securitatea măcar în zonele „A” de responsabilitate din Cisiordania și care nu a găsit de cuviință să condamne încă actele de un barbarism extrem ale rivalilor din Hamas de la 7 octombrie 2023. Totuși, Israelul ar putea fi forțat spre această soluție din nevoia adoptării unei atitudini de realism politic necesar în condițiile în care nu există opțiunea identificării unui partener de dialog palestinian care să nu ridice aspecte discutabile sub aspect etic.
Pe de altă parte însă, modul în care Hamas va înțelege să trateze problema ostaticilor încă deținuți de organizația islamistă poate avea repercusiuni drastice asupra scenariului post-conflict. Nu excludem posibilitatea ca o atitudine irațională a Hamas în problema ostaticilor, în ton cu actele de o barbarie fără precedent comise pe 7 octombrie 2023, și care ar pune din nou Israelul în fața unei drame majore vis-s vis de soarta acelor oameni, să determine autoritățile israeliene să aplice Fâșiei Gaza un tratament echivalent cu cel al zonelor „C” din Iudeea și Samaria (Cisiordania). Într-o astfel de perspectivă, atât aspectele civile, cât și cele de securitate din Fâșie ar urma să revină în responsabilitatea exclusivă a Israelului, fără cooptarea în desfășurarea acestor politici a niciunei entități palestiniene.
Întrebată despre perspectivele conflictului dintre Israel – Hamas, dr. Miriam Rosman, expert israelian în Relații Internaționale a precizat exclusiv pentru „Press House”.
„Prioritatea factorilor de decizie politică și a conducerii armatei este aducerea ostaticilor israelieni și a celor de alte naționalități înapoi acasă. Această problemă este de cel mai mare interes pentru imensa majoritate a israelienilor. Negocierile discrete în acest sens sunt extrem de dificile și se derulează pe fondul unor presiuni psihologice imense și dureroase și al unui război în plină desfășurare. Există la anumite niveluri de decizie politică și militară și opinia că exercitarea unei presiuni chiar și mai intense asupra Hamas-ului în perioada imediat următoare ar putea forța organizația islamistă să grăbească soluționarea de o manieră cât mai pozitivă, în condițiile date, a acestei probleme. „