Mesaj pentru cei care în AFER și în ASFR se luptă să scoată aceste instituții din ghearele fostei „epoci”

În subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii funcționează o instituţie, a autoritate de stat de importanță mare pentru căile ferate din România. Este vorba despre Autoritatea Feroviară Română, denumită şi AFER.

Un fel de „poliție tehnică” a căilor ferate. Sunt cei care autorizează şi certifică tot ceea ce mișcă pe şine. De aproape trei ani, noi am publicat articole şi am dedicat o serie de ediții ale emisiunii Drumurile Noastre, exclusiv acestui subiect. Subiectul AFER. De ce? Din păcate, începând cu septembrie 2013 această instituție a început să fie cangrenată încetul cu încetul. A intrat complet sub influența puternică a unor legături de familie şi cumetrii, care practic au amanetat tot ce însemnă siguranța pe căile ferate. Noi le-am numit „Marile familii AFER”. Micile încercări de a fi salvată AFER nu au apucat să fie duse complet până la capăt. Deoarece acele familii au fost mereu mult mai puternice prin conexiunile lor. Începând cu primăvara anului trecut, lucrurile s-au schimbat în sens bun. Conducerea instalată atunci a demarat un proces de reformă a AFER, proces care a condus practic la separarea AFER în două instituții distincte, fiecare cu atribuţiile ei.

Este vorba despre ASFR (Autoritatea de Siguranță Feroviară Română) şi AFER care se află în proces de transformare, dar unde reforma este mai dificilă şi mai complicată decât la ASFR. Lucrurile nu au fost şi nu sunt simple. Acele familii au făcut şi fac tot posibilul pentru ca această reformă să eșueze și la AFER și la ASFR. Acolo are loc un război intern cum rareori am văzut la Transporturi.

Un scurt mesaj pentru cei care în AFER și în ASFR se luptă acum să scoată aceste două instituții din ghearele fostei „epoci”. MERGEȚI ÎNAINTE! Doar înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *