VIDEO! Emisiunea Drumurile Noastre- Marea „Famiglie” din AFER-Taxa de protecție pe calea ferată din România

O să numim generic AFER instituția umbrelă a mai multor entități ASFR, ONFR, etc aflate în directa subordonare a Ministerului Transporturilor și din cauza căreia am fost amenintați în 2019 cu infringementul de către EU, care astăzi funcționează după legi și ordine de ministru proprii, reguli neclare și netransparente.

Toți jucătorii importanți din piața feroviară se plang de haosul legislativ, de taxele prohibitive, de povara greu de suportat, de taxa de protecție așa cum o numesc chiar ei pentru servicii care de fapt nu există. Incopmetența crasă, taxe de sute de mii de euro și controale nejustificate AFER-ul de azi e o instituție bolnava, cangrenată de politic subjugată de interesele unor grupuri de interese și de incompetența celor care sunt astăzi la conducere.

Dacă pentru unii obținerea autorizațiilor necesare pentru activarea pe calea ferată se obțin în luni de zile sau chiar ani, pentru firmele cu dare de mână se pot obtine chiar și în câteva zile. Sunt nenumarate entitati și consultanți care își oferă servicii în acest sens pentru un comision bun. Exemple recente și celebre déjà scot în evidenta nereguli grave – constructori descalificați în licitatii pentru lipsa unor certificate de sudură, apar în instanță curați ca lacrima cu certificate luate cu « taxa de urgenta » și câștiga contracte de sute de milioane de euro.

Închidem paranteza și va prezentam un material unic si in exclusivitate. Sunt foarte multe mesaje, le-am primit la redactie. Voi prezenta acest material nealterat. Singura modificare e legata de numele celor respinsabili carora le prezentam doar initialele.
Ramane sa judecati singuri si ramane sa ne explice autoritatile abilitate cum e posibil in 2020 asa ceva.
Domnule Etveș
Buna seara! Felicitari pentru toate emisiunile dvs. Va rog sa continuati devoalarile de la Autoritatea Feroviara Romana. Avem din belsug .
Sa incepem cu primul caz :

La Serviciul Comunicare si Relatii cu Publicul este doar o singura persoana. Are functia de sef de serviciu desi si nu are pe nimeni in subordine.
A fost adusa de fostul director D. D. Gurile rele au spus ca era ceva necurat aici. A fost data afara si i s-a desfiintat postul. Doamna a dat in judecata AFER-ul si a castigat. A fost repusa in functie, i s-au platit aproape 30 000 euro (salarii, prime etc.), apoi si-a luat toate zilele de concediu de odihna din cei 5 ani cat a durat procesul plus zile libere gen 8 martie, 1 decembrie etc. A mai bagat si cate un concediu medical si asa a mai lipsit inca vreo 2 ani timp in care a muncit la negru in alta parte.
S-a facut o comisie de cercetare ca sa se recupereze cei 30 000 euro de la cei vinovati, dar s-a pus din nou batista pe tambal”.
Nu ne oprim – Ajunge.

Invitati

Doru Cireașă-jurnalist

Benedeck Zacharie-deputat UDMR-membru in comisia de Transport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *